БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА

0
2100

 

АМС РС и АМД у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, Агенцијом за безбједност саобраћаја и Министарством унутрашњих послова Републике Српске, проводе  превентивну активност под називом „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“, у периоду од 15. до 29. фебруара 2016. године.

У саобраћајним незгодама у Републици Српској у 2015. години смртно су страдала 34 пјешака. Према подацима МУП-а РС, кад је у питању старосна доб погинулих, највише погинулих је старије од 60 година. Скоро све незгоде догодиле су се у ноћним условима одвијања саобраћаја (већина незгода између 16 часова и 22 часа), ван насеља, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута.

Провођење активности има за циљ повећање безбједности пјешака у саобраћају. Пјешацима ће се указивати на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, у ноћним и условима смањене видљивости. Подсјетићемо пјешаке на њихову обавезу употребе свјетлоодбојног прслука, и других средстава за освјетљавање пјешака, када се крећу коловозом пута ван насеља, ноћу и у условима смањене видљивости, као и на поштивање правила саобраћаја која се односе на кретање пјешака. Такође, покушаћемо указати возачима и лицима која се превозе у возилу, на потребу кориштења свјетлоодбојног прслука приликом напуштања возила на јавном путу.

Утицаће се и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу на дионицама путева, и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака. Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута, на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости.

Средства преношења поруке “Буди видљив, не буди фигура” до пјешака, како би промјенили њихова понашања и свијест о значају употребе средстава за освјетљавање пјешака су леци, плакати, радио џингл on-line и друга средства информисања.

Допринос АМД у повећању безбједности пјешака у саобраћају и смањивањем њиховог страдања огледаће се кроз подјелу летака учесницима у саобраћају, постављање плаката на посебно предвиђеним мјестима за плакатирање и учешћем у локалним писаним и електронским средствима информисања. Летке и плакате доставиће АМС РС путем поште ауто мото друштвима. У прилогу дописа налази се и радио џингл. АМД могу прослиједити радио џингл радио станицама на локалном подручју које би га бесплатно емитовале у току трајања активности. Ауто мото друштва могу пропратити активност и на web странама од АМД.

 

PODIJELI