Дачић: Када је проглашена независност Косова, требало је и Српске

0
832

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да није он тај који је отворио “Пандорину кутију” говорећи о разграничењу на Косову и Метохији, те додао да је, када је проглашена независност Косова, требало прогласити и независност Републике Српске.

Дачић је рекао да је о његовом ставу о подјели Косова говорио десетак година.

“То сам ја рекао, то је моје мишљење. То није предлог странке нити Владе. То сам говорио десетак година, ја сам полазио од практичног решења. Ово решење је брзо могуће јер нема пресељења становништва”, рекао је он за Телевизију “Прва”.

Дачић је додао да је о томе разговарао и са Добрицом Ћосићем, који му је причао да је о томе говорио са некадашњим предсједником Србије и СР Југославије Слободаном Милошевићем и премијером Србије Зораном Ђинђићем.

“Ђинђић је говорио да имамо више могућности – конфедерације, а ако ништа не може, имамо поделу…”, рекао је Дачић.

Он је додао да се радовао када је предсједник Србије Александар Вучић отворио унутрашњи дијалог, али да није чуо ниједан други приједлог.

“Говорио сам о разграничењу, нисам употребио термин подела. Које су то територије, никада ни о томе нисам говорио. Питајте народ на северу Косова шта мисли о томе. А, Срби у енклавама на југу, чему они припадају? Они припадају српској покрајини према нашем Уставу, а где је то у реалном животу… Тај што живи у енклави давно је престао да мисли да је то саставни део Србије”, рекао је Дачић.

Он је истакао да не види спремност Приштине на компромис када је у питању статус Косова, али каже и да они имају нека “морања” и “ограничења”.

Дачић је навео да ће се у наредних неколико мјесеци интензивирати разговори за покушај проналаска трајнијег рјешења за статус Косова и Метохије, за шта постоје два разлога.

“Први разлог је потреба да се дође до компромиса, а не да се ова тема задржава деценијама уназад и унапред. Други разлог је што истиче мандат европским органима, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини ће морати да иде на изборе. То значи да се интензивира непосредни дијалог Београда и Приштине, али нема тог решења без сагласности великих сила”, рекао је Дачић.

Када је ријеч о позицији САД о том питању, Дачић наглашава да се њихова позиција значајно промијенила.

“Разговарао сам са њима више пута, раније нису хтели ни да слушају о томе. Данас су спремни да слушају о компромису. Спремни су за креативно решење, да се на то питање стави тачка или три тачке”, рекао је Дачић, наводећи да проводи сваки сат свог радног времена да одврати бар једну земљу од признања Косова.

PODIJELI