Дмитријев: Узајамно признање руских и страних вакцина до краја године

0
423

Узајамно признавање руских и страних вакцина против вируса корона десиће се до краја године, сматра извршни директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

– Узајамно признавање вакцина везано је са тиме да ће земље схватити да не могу да зависе од бројних компанија великих фармацеутских кућа које покушавају да ограниче друге вакцине – рекао је Дмитријев на онлајн маратону руског друштва “Знање”.

Према његовим ријечима, у овом тренутку међусобно признавање вакцина против вируса корона отежано је због покушаја низа великих фармацеутских компанија “да мало ограниче” ширење вакцине Спутњик како би саме заузеле тржиште вакцина.

– Седамдесет земаља регистровало је вакцину Спутњик и нема апсолутно никакве сумње да ће у најскорије вријеме вакцине бити прихваћене у различитим земљама и да ће бити узајамно замјенљиве – додао је Дмитријев.

Он је подсјетио да је руска вакцина показала повећану ефикасност против делта соја вируса корона у поређењу са препаратом компаније Фајзер.

Раније је објављено да је према подацима Министарства здравља Русије ефикасност Спутњика против делта соја 83 одсто, док је према истраживању Клинике Мајо ефикасност Фајзерове вакцине само 42 одсто, преноси Спутњик.

Средином јула Дмитријев је најавио да Руски фонд за директне инвестиције очекује да ће ове јесени Свјетска здравствена организација и Европска агенција за лијекове признати Спутњик.

Министар здравља Русије Михаил Мурашко изјавио је 30. јула да Министарство води консултације са ЕУ о међусобном признавању потврда о вакцинацији против вируса корона.

PODIJELI