Из продаје повучен производ за дојенчад

0
1908

Предузеће “Медис” повукло је са тржишта БиХ производе “Новалак ЦЦ” серија 45405 за дојенчад због “вјероватно неадекватног садржаја естера масних киселина /3-МЦПД, глицидил естер/, који је утврђен у анализи”.

Из предузећа “Медис” саопштили су, да су као дистрибутер производа “Новалак”, превентивно повукли с тржишта БиХ млијечну формулу за дојенчад “Новалак ЦЦ”, серија 45405, рок употребе до 23. септембра 2018. године произвођача УП “Меди-Европа СА”, поријекло Француска.

Естери масних киселина настају у производњи биљних масти и уља, те су присутни у скоро свим термички обрађеним намирницама, које садрже биљне масти, између осталог и у млијечним формулама за дојенчад.

Биљна уља присутна су у млијечним формулама за дојенчад јер су најсличнија масноћи у мајчином млијеку.

Прехрамбена индустрија, Свјетска здравствена организација, Европска агенција за безбједност хране и друге институције, које се баве производњом хране и њеном регулацијом, већ деценијама проучавају утицај тих спојева на људско здравље, али о томе немају јединствено мишљење.

“Да би се искључиле било какве могуће негативне посљедице за здравље, савјетујемо да купци не употребљавају производ `Новалак ЦЦ`, серија 45405, рок употребе до 23. септембра 2018. године”, наводи се у саопштењу.

Купци могу вратити производ ове производне серије у апотеку и новац ће им бити враћен. Извор: СРНА

PODIJELI