Истраживање: Остављање цигарета изазива Паркинсонову болест?

0
2430

Иако је престанак пушења једна од најбољих ствари коју особа може да учини да побољша своје здравље, остављање цигарета разлог је пораста броја случајева Паркинсонове болести, резултати су најновијег истраживања.

Истраживачи су раније утврдили да је код пушача мањи ризик да ће да оболе од Паринсонове болести јер никотин у цигаретама на неки начин штити мозак.

Истраживачи из америчке државе Минесоте кажу да је велика кампања против пушења крајем 1940-тих и током 1950-тих разлог пораста случајева Паркинсонове болести неколико деценија касније.

Паркинсонова болест је прогресивна дегенерација нервног система чији су симптоми невољно подрхтавање и укоченост, али и психолошки проблеми као што је депресија, пише “Дејли мејл”.

Научници су утврдили да је повећање броја обољелих највише примијећено код мушкараца старијих од 70 година.

Слични трендови нису примијећени код жена.

“Наша студија указује да се број обољелих повећао у периоду између 1976. и 2005. године, посебно код мушкараца старији од 70 година”, рекао је доктор Валтер Рока са Клинике “Мејо” у Рочестеру.

Према његовим ријечима, то може да буде повезано са драматичним промјенама код пушача које су се догодиле у другој половини 20. вијека, али и са промјенама начина живота или околине у еколошком смислу.

PODIJELI