Медведев: Ограничење цијене гаса глупа одлука, диктирана животињском мржњом према Русији

0
195

Замјеник руководиоца Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев назвао је одлуку о ограничењу цијене руског гаса глупом, јер није диктирана економском логиком, већ мржњом према Русији.

– Одлука о горњој граници цијене гаса је глупава из два разлога. Као прво, као и у случају са нафтом, она није диктирана економском логиком, већ животињском мржњом према Русији, полазећи од манијакалне тезе да су за све криви Руси – написао је на свом Телеграм каналу.

Медведев је подвукао да је ово изразито волунтаристичка нетржишна мјера.

– Као друго, ЕУ је донијела ову одлуку из немоћи да утиче на ситуацију. По принципу “хајде да урадимо бар нешто”. Управо зато је лимит утврђен на нивоу који би још прије пар година изазвао чуђење апсолутно свих учесника на гасном тржишту – сматра он.

Према његовим ријечима, одлука о граничној цијени претпоставља да ова одлука неће доживјети озбиљну примјену, јер је усвојена уз огроман број клаузула, које омогућавају њено блокирање.

Земље Европске уније постигле су политички договор о лимиту цијена гаса у оквирима механизма корекције тржишта. Аустрија и Холандија су биле суздржане, док је Мађарска гласала против ограничења цијена гаса у Европској унији.

Одредба Европске уније о стварању привременог механизма корекције тржишта гаса с ограничењем цијене биће коначно одобрена на основу писане процедуре, наведено је у саопштењу Савјета Европске уније.

Цијена гаса ће бити ограничена на 180 евра по мегаватчасу, односно 1.85 евра за хиљаду кубних метара, што је више од садашњег нивоа цијена. Договор је био, према наводима Предсједништва Чешке при ЕУ, постигнут готово једногласно.

Ограничење цијена гаса у Европској унији уводи се од 15. фебруара.

PODIJELI