МИСОМ ЗОРНИЦОМ ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ БАДЊЕГ ДАНА

0
837

Католички вјерници у Прњавору обиљежавање Бадњег дана као дан посебне покоре, поста и одрицања почели су присуством на јутарњој миси ‘зорници’.

Жупник у цркви Светог Анте Падованског Владо Лукенда рекао је у изјави Срни да у цркви током дана све до поноћне мисе нема других посебних активности, а да је за вјернике посебно значајна бадња вечера током које се служе само одређена, посебна јела која се не праве другим данима.

Као један од примјера навео је да Пољаци имају обичај да за Бадње вече справљају 12 јела.

Прњаворски жупник је подсјетио да су раније у народу били заживјели обичаји постављања поред куће дрвета, обично грабовог, тако да његов врх прелази кров, што је било могуће јер су куће биле ниске, као и да је домаћин прије вечере у кућу уносио сламу, која се простирала на под и на њој би укућани без икаквих покривача преспавали.

„Нажалост многи обичаји нестају. Данас је видљива материјализација празника од почетка адвента кроз украшавање, даривање и слично. Још се донекле поштује пост, али уношење бадњака и сламе у кућу све мање“ , каже Лукенда.

Он је истакао да су обичаји, ипак, настали вољом људи, због чега разни крајеви и народи имају своје обичаје који могу имати и своју љепоту, али да нису они главни садржај празника већ је то Божија порука.

У жупну цркву у Прњавору и ове године стигло је Божићно Витлејемско свјетло мира, које се пали у пећини Исусовог рођења и након тога доноси у Беч, Загреб и Бањалуку. Оно је доступно свим вјерницима који овим пламеном желе да упале божићне свијеће.

Унутрашњост цркве красе и јаслице, једно од обиљежја католичког Божића које представљају приказ Исусовог рођења.

Жупник Лукенда је подсјетио да су на овогодишњем ‘Божић фесту’ одржаном прије неколико дана у Бањалуци у организацији католичке цркве двије награде за најљепше јаслице стигле у Прњавор. Награду у категорији средњошколци и одрасли освојила је Марјана Сигисмунди, а у категорији дјеце до петог разреда Сара Матија Морети.

У цркви Анте Падованског у Прњавору вечерас ће прије поноћне мисе дјеца извести посебно припремљени игроказ који је увод у највеће и најсвечаније славље.

Служба на Божић у цркви у Прњавору биће одржана у 10.00 часова, а у цркви у Штивору у 12.00 часова.  Srna

PODIJELI