Москва ће реципрочно одговорити Берлину

0
341

Русија ће реципрочно одговорити у случају било каквих корака Њемачке према руским медијима, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

– Знам да ће са РТ ДЕ све бити у реду. Ако њемачке власти крену путем одржавања постојећег стања, видјеће наш реципрочни одговор… ако њемачке власти крену путем ескалације и заоштравања ситуације, видјеће наш реципрочни одговор – рекла је Захарова за Телевизију Русија данас.

Она је напоменула да ће руска страна поћи у сусрет Њемачкој ако власти те земље крену путем стабилизације, преноси Спутњик.

Комисија за регистрацију и надзор њемачког медијског регулатора МАББ забранила је 1. фебруара емитовање телевизије РТ ДЕ у земљи, рекавши да организација нема потребну дозволу.

Осим сателитског емитовања, регулатор је затражио и да се прекине емитовање програма на порталу, путем мобилних апликација и смарт ТВ апликација РТ њуз.

Компанија РТ ДЕ продакшнс жалиће се на одлуку њемачког регулатора суду.

Министарство спољних послова Русије објаснило је да је ТВ канал пословао на основу дозволе издате у Србији која је у потпуности у складу са Европском конвенцијом о прекограничној телевизији, чији је потписник и Њемачка.

Из Министарства су додали да почињу да спроводе реципрочне мјере против њемачких медија акредитованих у Русији, као и интернет-посредника који су самовољно и неоправдано избрисали налоге Телевизије РТ са својих платформи.

Након тога, Из Министарства је саопштено да Русија, као одговор на престанак емитовања телевизије РТ ДЕ, затвара канцеларију Дојче велеа у Русији и укида акредитације свим запосленима у руском бироу овог медија, а такође прекида сателитско и друго емитовање канала у Русији.

PODIJELI