Мљекари у БиХ: Не мијењати Споразум о стабилизацији и придруживању (ВИДЕО)

0
2261

Прича о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању је превара коју Предсједништво БиХ припрема у договору са ЕУ, упозоравају мљекари из Српске и Федерације. На тај начин би Хрватској и читавој ЕУ била дозвољена тзв. традиционална трговина – потпуно би се отворило тржиште БиХ високо-субвенционисаном робом из ЕУ, а домаћа пољопривреда била потпуно угрожена.

Споразум о стабилизацији и придруживању не смије да се мијења у дијелу који угрожава домаћу производњу – прије свега пољопривреду, поручују домаћи произвођачи. Сматрају да велики притисак за измјену овог документа чини Предсједништво БиХ заједно са ЕУ.

“Ако се то деси, пољопривреда БиХ ће бити уништена, ако дозволимо да високосубвенционисана роба из ЕУ уђу у БиХ, а њихове субвенције су 34 одсто буџета, док су наше свега 3 одсто. Ми се надамо да ће народ побиједити и да неће бити уништена пољопривреда, да нећемо изгубити сљедећих 100.000 радних мјеста, јер ЕУ не треба политички уништена БиХ”,рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача- мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

Исти став има и шеф посланичког клуба СДС у Парламенту Српске, Миладин Станић. Он сматра да није потребна измјена Споразума да би се 15. фебруара предала апликација за чланство БиХ у ЕУ.

“Ријеч је о измјенама које није требала радити ниједна друга земља да би ушла у ЕУ, то је мјера коју је измислила Хрватска. Наш став је исти као и пољопривредних произвођача и прехрамбене индустрије у Српској и све ћемо урадити да до измјена Споразума не дође”, рекао је Станић.

Ако би се измјенио Споразум, Хрватска би могла да извози у БиХ без царина. БиХ већ увози више од 70 осто прехрамбених производа, а овакве измјене додатно би уздрмале домаће тржиште, угрожено прекомјерним увозом. Ништа боља ситуација није ни у свињогојству. Већ 20 година није увезен ни грам свињског меса, а вриједност увезеног броји се у милијардама марака, поручују у Удружењу.

Мишо Мљачић, предсједник Удружења свињара Републике Српске истиче да им није дозвољен ни превоз за треће земље и уколико би сутра договорили извоз у Руску Федерацију, морали би месо возити бродом преко Црне Горе или авионом.

Из ЕУ охрабрују – страх пољопривредника није оправдан. Одређене промјене, кажу, биће уведене, али не на штету пољопривредних произвођача.

Управо мјере заштите домаће производње у сектору аграра биће тема сутрашњег састанка представника овог сектора и Министарства пољопривреде РС.

PODIJELI