Набаро: Трећи талас у Европи почетком 2021. године

0
680
Специјални изасланик Свјетске здравствене организације за ковид 19 Дејвид Набаро упозорио је на трећи талас пандемије у Европи почетком 2021. године, ако владе понове грешке из прошлости када нису спријечиле други талас инфекција.
Свјетска здравствена организација, Фото: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

– Пропустили су изградњу потребне инфраструктуре током љетних месеци, након што су први талас ставили под контролу – рекао је Дејвид Набаро за швајцарске новине “Золотурнер цајтунг”.

Он је нагласио да је сада на дјелу други талас.

– Ако не изграде потребну инфраструктуру, имаћемо трећи талас почетком сљедеће године – рекао је Набаро, Британац који је неуспјешно водио кампању да би 2017. постао генерални директор СЗО.

Европа је накратко уживала у смањеним стопама инфекције, које сада поново расту. У Њемачкој и Француској јуче је забиљежено 33.000 новозаражених, Швајцарска и Аустрија имају хиљаде случајева дневно, док је Турска пријавила рекордних 5.532 нових инфекција.

Набаро је издвојио потез Швајцарске да дозволи скијање – уз маске потребне у гондолама – јер су друге алпске државе попут Аустрије затвориле одмаралишта. Набаро је рекао да би Швајцарска могла достићи “веома висок ниво болести и смртних исхода”.

– Једном када се стопе заразе потпуно смање, а то ће се догодити, тада можемо бити слободни колико год желимо – рекао је Набарро

Набаро је похвалио одговор азијских земаља попут Јужне Кореје, гдје је стопа заражавања сада релативно ниска.

– Људи су потпуно ангажовани, преузимају моделе понашања који отежавају циркулацију вируса. Одржавају дистанцу, носе маске, изолују се када су болесни, перу руке и површине. Они тако штите најугроженије групе – рекао је Набаро, који сматра да је реакција Европе на пандемије била непотпуна.

PODIJELI