НА ВУЧИЈАКУ ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

0
591

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у Спомен-храму на Вучијаку и посјетом гробовима ратних команданата погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату или умрлим у послијератном периоду, у Прњавору је обиљежен Дан бораца и 215 година од подизања Првог српског устанка.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић рекао је да је 626 бораца са подручја Прњавора дало животе за стварање Републике Српске и да Прњавор може бити поносан на своје хероје.
„Прњаворски борци који су попуњавали 124 ратне јединице, учествујући у највећим биткама за стварање Републике Српске пронијели су славу наше општине. Одбранили су своју општину, учествовали у ослобађању Дервенте, Брода, пробоју коридора, били у Брчком, Братунцу, Добоју, Теслићу, Новом Граду, на Озрену – гдје год је требало“, истакао је Живковић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш нагласио је да су борци са подручја ове општине дали немјерљив допринос стварању Републике Српске. „Никада нећемо дозволити да њихова дјела буду заборављена. Ове године ће у свим мјесним заједницима бити служен парастос, а активности Борачке организације подржаваћемо и убудуће“, навео је Томаш.

У општинском буџету за ову годину за рад борачких организација и удружења, као и за остваривање права из области борачко-инвалидске заштите, предвиђено је око 300.000 КМ.
На подручју општине Прњавор до сада је у знак сјећања на погинуле борце у протеклом рату изграђено 38 споменика и спомен-обиљежја.

СРНА

PODIJELI