Некретнине у власништву Арапа у БиХ под лупом истражних органа

0
2538

Надлежне институције БиХ покренуле су провјеру куповине некретнина на атрактивним локацијама, углавном у околини Сарајева, за потребе арапских туриста, у које се улажу милиони конвертибилних марака.

Осим Службе за странце, СИПА-е и Пореске управе, у случај провјере је укључена у Обавјештајно-безбједносна агенција Босне и Херцеговине.

У акцију провјере се кренуло након што су одређене институције у БиХ посумњале да је у процесу куповине било сумњивих радњи – прање новца, утаја пореза…

Истрагом је обухваћено 108 фирми.

”Нашли смо да ту има пуно фиктивних фирми. Лица која нису ни ушла у БиХ и немају уопште мјесто боравка овлаштавају наше држављане који могу у име њихове фирме куповати некретнине у БиХ”, рекао је за сарајевски Н1 Слободан Уљић, директор Службе за послове са странцима у БиХ.

Утврђено је, рекао је, да су странци купили те некретнине, односно да је ријеч о 51 правној особи. Служба је провјерила и оснивачки капитал тих фирми. У 99 одсто случајева износио је око 2.000 марака, а дошло се и до података да одређена правна лица имају некретнине које вриједе сигурно 600, 700 и више хиљада марака. ‘

“Дошли до ситуације да помислимо да се ради о кривичним дјелима прања новца, утаје пореза и остало. Сва наша сазнања смо прослиједили другим безбједносним агенцијама, на првом мјесту СИПА-и, а са Пореском управом смо у више наврата у посљедњих пола године одржали састанке. Има доста правних лица која не плаћају порезе, цифре су чак и милионске”, казао је Ујић.

Арапи купују земљу око Сарајева (Фото: РТРС)

Арапи купују земљу око Сарајева (Фото: РТРС)

И Федерална управа полиције посумњала је да одређени бх. држављани користе ситуацију, на начин да, у сарадњи с Арапима, куповином енормног броја некретнина, између осталог, варају грађане. ФУП је, на примјер, поднио кривичну пријаву против једног члана Нотарске коморе Федерације, а Кантонално тужилаштво у Сарајеву је донијело одлуку да неће спроводити истрагу, па је предмет архивиран.

Да Арапи купују земљиште у БиХ доказују и подаци из Службених новина Федерације. Један кувајтски туриста је испричао да је посјетио неколико атрактивних локација, што изграђених, што у процесу изградње искључиво за потребе Кувајћана. Купују, рекао је, брда и граде насеља попут оног у Хаџићима.

”Срећни смо када дођемо овдје и када трошимо наш новац на ову љепоту, на ово мјесто. Јер знате нас је страх, не могу ја отићи у било коју земљу и имати повјерење. Управо ће то повјерење натјерати многе Кувајћане да дођу овдје и купују земљу”, рекао је он за Н1.

Арапи купују земљу око Сарајева (Фото: РТРС)

Арапи купују земљу око Сарајева (Фото: РТРС)

Грађани сматрају да би у рукама Арапа мого завршити велики дио домаће имовине. Када је ријеч конкретно о кувајтским инвестицијама, подаци Централне банке БиХ говоре да је до краја 2015. у различите пројекте у БиХ уложено око 86 милиона евра, што према висини улагања у БиХ Кувајт ставља на 15. мјесто.

Ипак, већином је ријеч о улагањима управо у атрактивна насеља, за властите потребе.

Служба за послове са странцима БиХ у сарадњи са другим бх. институцијама провела је акцију која је имала за циљ утврдити легалност куповине земљишта у нашој земљи, открити евентуалну утају пореза приликом куповине и прање новца, потврђено је за Н1.

Иначе, од 108 фирми које су регистроване у БиХ, а чији су власници странци 71 је из Кувајта, из Либије 13, УАЕ 12, Сирије 10 и Катара два. Уљић каже да су сва сазнања о овим куповинама некретнина прослијеђена другим сигурносним агенцијама у БиХ, СИПА-и, али и Пореској управи.

PODIJELI