Нова врста банана спасиће стотине хиљада живота

0
2190

Банане су добре за здравље и здраву исхрану, али вјероватно никада не бисмо могли ни да помислимо да су толико добре да би могле да спасе животе људи.

Аустралијски научници су успјели да створе банане које су толико богате провитамином-А, да је веома вјероватно да би оне убудуће могле да спасе животе стотинама хиљада дјеце која умиру од недостатка тог витамина широм свијета.

Нова банана има јестиви део златно-наранџасте боје, а настала је преузимањем гена из посебне врсте банана која потиче са Папуе Нове Гвинеје и која је веома богата провитамином-А.

Преузете гене, научници су искомбиновали са најраспрострањенијом сортом Кевендиш банана.

Провитамини су супстанце са веома мало витамина или без њих, али које могу да се конвертују у носиоце витамина. Витамин А остварује виталне функције код раста и развоја дјеце, у имуном систему као и код вида.

Нова револуционарна врста банана развијана је у посљедњих 10 година на Технолошком универзитету у Кивнсленду, а истраживање је финансирала фондација Била Гејтса.

– Током година само развили банане које имају високе нивое поривтамина-А, од чега и потиче њихова златно-наранџаста боја. Ти резултати даће кључан допринос кавлитетнијој исхрани међу некима од најсирмашнијих заједница у Африци. Наша наука ради. Ови елитни гени су послати у Уганду у епруветама да би били убачени у тамошње сорте банана – рекао је вођа истраживања Џејмс Дејл.

Извор: Агенције

PODIJELI