Од чега страхује Запад- хомогенизације Срба и утицаја Русије на Балкану

0
1360

Када утицај Запада на Балкану изблиједи, услиједиће нови талас немира који ће резултовати прекрајањем граница какве данас познајемо.

Нови избјеглички таласи, попут оних током 90-их, поново би запљуснули Балкан. Ово у ауторској анализи тврди Тимоти Лес, бивши шеф британске амбасаде у Бањалуци и директор агенције “Нова Европа“, која се бави процјеном политичког ризика у источној Европи.

Лес наводи да ће хаос почети отцепљењем Републике Српске, која ће се на референдуму припојити Србији. Према његовим ријечима, такав сценарио снажно ће заговарати Русија, која ће објеручке прихватити слабљење моћи Запада на Балкану.

То ће, како тврди Лес, покренути домино ефекат. Хрвати из Босне покушали би да дио територије на којој живе отцијепе и споје са Хрватском, која би им у томе свесрдно помогла. Албанци у Македонији ће се побунити и покушати да откину добар дио земље. Тако проширена Албанија би затим припојила Косово, остваривши тако дугогодишњи циљ стварања терористичке велике Албаније.

Апокалиптична анализа британског професора и дипломате не зауставља се на томе. Према његовим ријечима, просрпско становништво Црне Горе, које чини половину популације те земље, тежиће спајању са тада већ проширеном Србијом. На све то, своју шансу за парче земље вребаће Грчка и Бугарска, које би имале пик на остатак рашчерупане Македоније, истиче Лес.

Русија би искористила овакав епилог и знатно ојачала своју позицију на Балкану, прије свега због традиционално добрих веза са православним земљама попут Србије, Црне Горе, Грчке, па и Бугарске.

Велики проблем изазвао би рапидан раст муслиманског екстремизма, који би несумњиво привукао бројне џихадисте из Саудијске Арабије и сличних земаља, тврди Лес. Имајући у виду какве су монструозне злочине џихадисти чинили деведесетих година, ексалација насиља у неким дијеловима Балкана била би неизбјежна. Такав сценарио само би потпалио растућу исламизацију Европе, сматра Британац.

ЕУ и САД не би признали овакво прекрајање граница, и свакако би уложили доста труда да до тог исхода не дође. Ипак, сматра Лес, моћ Запада би до тада толико опала да не би могли да учине много тога.

“Можда се нови балкански поредак неће десити сутра, али како моћ ЕУ блиједи, дан почетка оваквог сукоба све је ближи“, убијеђен је британски професор у тачност своје мрачне прогнозе.

Аналитичар, дипломата…

Тимоти Лес, као директор консултантске куће “Нова Европа“, прави стручне анализе конфликтних подручја за потребе клијената из приватног сектора. Члан је колеџа “Дарвин“, гдје спроводи стручна геополитичка истраживања о југоистоку Европе. Претходно је радио као саветник британског премијера, аналитичар…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here