Побједа ЈУ Основне школе „Бранко Ћопић“ Прњавор на финалном такмичењу програма „Школе за 21. вијек“

0
542

Програм Британског савјета „Школе за 21. вијек“, реализован је у протекле три године уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, Министарства просвјете и културе РС, Републичког педагошког завода и министарстава образовања у Босни и Херцеговини.

Циљ програма је надахнути младе људе да кроз програмирање микробит рачунара осмисле пројекте повезане са Циљевима одрживог развоја  и истраже рјешења за проблеме са којима се сусрећу у свом свакодневном животу.

Након одржаних шест циклуса позиване су све школе да се пријаве за финално такмичење. ОШ „Бранко Ћопић“ Прњавор побиједила је у свом циклусу са пројектом „Стварамо еко хероје“ гдје су ученици кодирали микробит уређаје чија је намјена да броје ПЕТ флаше приликом убацивања у посебне кутије.

За завршно такмичење овог програма отишли су корак даље. Пројектом „WIN WIN WIN бицикл“ школског Кодинг клуба објединили су знања из: информатике, математике, физике и техничког образовања. Искористили су стари школски бицикл на ком је направљен систем гдје се уз помоћ динаме механичка енергија претвара у електричну која се користи за пуњење мобилних телефона. Како би „вожња“ била занимљивија помоћу микробит уређаја креирали су игрицу са три нивоа сложености тако да истовремено имамо вишеструку корист: физичку активност, пуњење телефона еколошки чистом енергијом и свакако забаву.

Од многобројних пријављених пројеката идеја ученика ЈУ Основна школа „Бранко Ћопић“ Прњавор изабрана је као једна од 20 најбољих  из цијеле Босне и Херцеговине за учешће у финалном такмичењу које је одржано 10. маја у Сарајеву.

Пројекат „WIN WIN WIN бицикл“ ЈУ Основне школе „Бранко Ћопић“ Прњавор  освојио је прво мјесто, вриједне награде и  свакако подстицај да код ученика наставe развијати креативност, иновативност и критичко мишљење.

PODIJELI