Православни вјерници прослављају Бадњи дан

0
1969

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа – Божић.
 -

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима, најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена, а у православне домове се уноси бадњак, којем је Црква дала посебан смисао.

На Бадњи дан, рано ујутро, најстарији мушки укућанин усијече храстово или церово дрво – бадњак, који треба одсјећи с три ударца, тако да падне на исток, а бадњак се пали на Бадње вече, уочи Божића, објављујући радост Христовог Рођења.

 

Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус. Бадње вече је породични празник, када се укућани окупљају око посне трпезе, а карактеришу га и лијепи народни обичаји.

Уочи Божића сламом се посипа под и домови се претварају у витлејемску пећину, у којој је рођен Исус Христ, који је повијен у сламу и коме су се најприје поклонили пастири. У сеоским кућама слама лежи и по три дана, док се у градовима у домове уноси свјежањ сламе која се поставља уз бадњак.

Постоји обичај да се куће посипају житом и низ других ритуала којима се даје хришћански смисао, јер је Христ дошао да људе зближи и нахрани и напоји својом науком и љубављу. Бадњи дан и Бадње вече, 6. јануара, славе све православне цркве и вјерници који поштују јулијански календар: Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти. Остале хришћанске цркве, међу којима и неке православне, Божић прослављају 25. децембра поштујући ново рачунање времена и грегоријански календар.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј позвао је у Божићној посланици вјернике да у миру и љубави прославе Божић упозоривши да је човјек данас, више него икада, у опасности да замијени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, а истинску љубав телесном похотом и надменошцу живљења.

“Призивамо благослов Божји на вас, децо наша духовна, ма где да сте у свету, да у миру и љубави с Богом и људима прославите Божић, поздрављајући једни друге радосним и древним поздравом `Мир Божји, Христос се роди – Ваистину се роди`”, рекао је патријарх и пожелио благословену нову, 2015. годину.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије на православни празник Рођења Исуса Христа – Божић, 7. јануара, свету архијерејску литургију служиће у поноћ у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Владика Атанасије данас, на Бадњи дан, у храму Светих апостола Петра и Павла служиће свету архијерејску литургију, а у 18.00 часова вечерње богослужење са налагањем бадњака.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служиће Свету архијерејску литургију на Божић у Саборној цркви у Сарајеву. Владика Григорије, данас, на Бадњи дан служиће Свету архијерејску литургију у Невесињу гдје ће присуствовати и налагању бадњака.

Православни верници и црква данас ће широм Косова и Метохије прославити Бадњи дан, а у појединим срединама са српском већином током божићних празника најављено је појачано присуство Косовске полиције.

Срби из Косовске Митровице у раним јутарњим часовима ишли су у сјечу бадњака у оближње шуме, а у 16 часова испред цркве Св. Димитрија у овом граду биће обављено освећење и паљење бадњака. У манастиру Грачаница вечерње богослужење на Бадње вече служиће епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.rtrs.

 

PODIJELI