Први тест директне контроле Мадрида над Каталонијом

0
1336

Контрола Шпаније над Каталонијом биће тестирана данас, када се политичари и јавни службеници врате на посао и покажу да ли прихватају директну управу од стране централне Владе, која покушава да заустави иницијативу за осамостаљење овог регона.

Суд у Мадриду данас ће добити сву потребну документацију на основу које ће одлучити да ли ће подићи оптужницу против лидера Каталоније Карлеса Пуђдемона и осталих.

Уколико одлуче да га кривично гоне, Пуђдемон ће бити ухапшен и смјештен у притвор. Званичници државне власти данас би требало да уђу у институције Каталоније и преузму контролу.

Шпанија је прошле седмице укинула аутономију Каталоније и увела директну управу, након што је скупштина тог региона прогласила независност.

Стотине хиљада присталца јединствене Шпаније јуче су изашле на улице Барселоне.

Пуђдемон и каталонски потпредсједник Ориол Јунгверес рекли су да не прихватају потезе Владе у Мадриду и да треба да их одбије и народ Каталоније.

Највећа грађанска група која се залаже за независност позвала је на општу грађанску непослушност и дала детаљне инструкције за око 200.000 државних службеника у каталонском региону о томе како треба да се понашају.

Није познато да ли ће високи каталонски званичници и посланции који су пргласили независност у петак, 27. октобра, покушати да уђу у своје канцеларије током дана и да ли ће их регионална полиција “Мосос дескадра” спријечити.

Извор: СРНА

PODIJELI