Предузети мјере заштите у воћњацима

0
2151

Наредних дана се због повољних временских услова може очекивати талас раста у воћњацима, па је потребно заштитити и ђубрити воћке, изјавио је Мирко Јокић из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.

Протекле седмице било је неуобичајно хладно вријеме за ово доба године, али су најављени мразови изостали у већини крајева.

– Осим штете која је евидентирана на брескви и кајсији, већина воћних врста није претрпјела штету од ниске температуре – рекао је Јокић на предавању за пољопривреднике у Пољопривредној задрузи “Агројапра” у Доњим Агићима.

Он је навео да је након прошле, изразито тешке године због превише падавина, ове године углавном добра ситуација са родним потенцијалом на већини воћних засада гдје је видљива алтернативност у роду.

– Тамо гдје је прошле године било превише рода, ове године није тако и, генерално, родни потенцијал је задовољавајући. Ако сезона послужи, уз услов да се испоштује технологија, може се очекивати добар род – рекао је Јокић.

Он је навео да се воћке могу садити све до краја маја, али је по правилу боља јесења садња јер тада имају довољно времена да се прилагоде условима.

– Код прољећне садње имамо касније кретање вегетације, слабији пораст у првој години и оно што је јако битно треба повести рачуна да се саднице претходно припреме, потопе у воду 12 часова како би биле рехидриране и да се приликом садње добро учврсте – рекао је Јокић.

Према његовим ријечима, још није касно ни за резидбу која се код неких култура може обављати у цвјетању./RTRS/.

PODIJELI