Све је више оних који путују и раде – шанса и за српске „станице“ за дигиталне номаде

0
298

Дигитализација ће променити све сегменте живота и рад ће све више бити одвојен од радног места, чему сведочи и све већи број тзв. дигиталних номада који раде и путују по свету, речено је на другом дану Самита 100 бизнис лидера у региону.

Учесници панела „Како да учинимо да дигиталне технологије раде за овај регион“ истакли су да је процес дигитализације велика шанса за развој свих земаља у региону.

Браним Бркљач оснивач компаније „Тера паноника“

Браним Бркљач оснивач компаније „Тера паноника“

Један од учесника панела Бранимир Бркљач, оснивач компаније „Тера паноника“ која води пројекат „Мокрин хаус“, рекао је Танјугуда дигитализација може много да помогне овом региону, пошто „живимо у времену када је дигитализација омогућила револуционарни прескок“.

„Ми нисмо могли да будемо лидери у некој индустријској фази развоја глобалне екномије и света, што нам је до сада била мана, док од сада то може да буде наша предност. Сада се почиње из почетка, цео свет је глобално тржиште. Не морате да будете на месту где се нешто дешава, већ ви можете да креирате ту промену“, рекао је Бркљач.

Према његовим речима, сада можемо да размишљамо како да постанемо једна од глобално релевантних дестинација, где ће се делови те нове индустрије догађати.

Бркљач је напоменуо да је у Србији ИТ сектор већ довољно развијен и да имамо ИТ чворишта (хабове) у Београду и Новом Саду.

„Дигитализација ће променити све облике живота и то је велика шанса за Србију“, нагласио је Бркљач.

Подсетио је да је „Мокрин хаус“ у војвођанском селу Мокрин први „коверкинг и коливинг простор“, где долазе људи из целог свeта који су сами себе назвали дигиталним номадима.

Према његовим речима, тај феномен је настао као резултат информатичке револуције у којој је рад одвојен од радног места и све већи број послова неће бити везан за физичку локацију.

Други дан Самита 100 бизнис лидера

Други дан Самита 100 бизнис лидера

„Један део нове генерације ради тако што покупе свој компјутер и крену да путују и раде, обилазе свет. Долазе у просторе као што је ‘Мокрин хаус’, који је настао као место где ће се дигитални номади засутавити на свом путу. За њих је најважније да имају јаку интернет конекцију, јер без тога не могу да раде, затим да имају смештај, радни сто, храну. За њих је веома битно да када дођу буду унутар заједнице која је слична њима иако раде различите послове“, навео је Бркљач.

Објаснио је и да неки од њих онлајн уче неки језик, неки држе маркетиншке курсеве, програмирају и слично.

Како је рекао, цене су им много ниже у „Мокрин хаусу“ него у Лондону или Њујорку.

„Шанса је да се направи мрежа таквих тачака по Србији и шире у региону, где би дигитални номади долазили и више боравили. Имамо веома добру основу. То би допринело и развоју локалних економија и привукло таленте из целог света“, закључио је Бркљач. rts

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here