Свјетски дан књиге за дјецу

0
2114

Међународни дан књиге за дјецу, уведен прије скоро пола вијека ради промоције дјечије књижевности и читања, данас ће бити обиљежен широм Републике Српске.

У свијету се Дан књиге за дјецу обиљежава од 1967. године на дан када је прије 210 година рођен Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник, творац “Мале сирене”, “Ружног пачета” и бројних других блиставих бајки које су незаобилазне у дјетињству сваког дјетета.

Овај празник скреће пажњу јавности на потребе најмлађих читалаца. У Дјечијем одјељењу Народне и универзитетске библиотеке РС у Бањалуци овај дан ће бити обиљежен радионицом за најмлађе читаоце.

У Србији је у циљу промовисања дјечје књижевности 1997. године уведена награда “Доситејево перо” на основу конвенције Уједињених нација о правима дјетета да најмлађи у име вршњака изразе суд о ономе што је за њих написано. То је награда о којој одлучује жири од више стотина београдских основаца, а међу добитницима били су и Љубивоје Ршумовић, Градимир Стојковић, Урош Петровић, Силвија Оташевић, Игор Коларов и Јасминка Петровић.

Влада Шведске у циљу промоције дечје књижевности додјељује међународну награду “Астрид Линдгрен” у част ауторке “Пипи Дуга Чарапа”, вриједну пола милиона евра. /RTRS/

PODIJELI