Трампу пријети затвор, тужилац Њујорка отворио кривичну истрагу

0
430
Државни тужилац државе Њујорк отворио је кривичну истрагу против “Трамп организације”, компаније коју је водио бивши амерички предсједник прије него што је ушао у политику, проширујући претходну истрагу која се бавила пословањем.

– Обавијестили смо “Трамп организацију” да наша истрага више није грађанске (парница са државом) природе – рекао је Фабијен Леви, представник за штампу тужитељке Летиције Џејмс.

Додао је да је истрага сада кривична и придружена истрази коју води тужилац Менхетна, као и да за сада неће имати даљих коментара.

Истрага је отворена 2019. године и бавила се Трамповим пословима пре уласка у Бијелу кућу.

Покренута је послије изјава бившег Трамповог адвоката  Мајкла Коена који је изјавио да је Трамп “надувао” извјештаје о својој имовини како би обезбиједио веће зајмове од банака него што би иначе добио, док је истовремено у пореским пријавама обезвређивао своје богатство како би плаћао мање.

Управо то је сада предмет истраге.

Тужилац области Менхетн Сај Ванс Млађи покренуо је сопствену истрагу о пословању Доналда Трампа и његових сарадника како би утврдио да ли је компанија правила финансијске прекршаје, а мета су били Трампове некретнине попут Трамп куле, Трамп хотела и његово Севен Спринг имање сјеверно од града Њујорка.

Доналд Трамп је одбацио ове оптужбе поручивши да се ради о политичкој освети коју спроводе тужиоци које су поставиле Демократе.

Њему је у великој мјери онемогућено обраћање јавности од јануара ове године када су му суспендовани сви налози на друштвеним мрежама због упада његових присталица у зграду Конгреса и Сената САД.

PODIJELI