Хрватска- Јак вјетар чупа стабла

0
1046
Хрватску је још јуче захватило најављено погоршање времена, с кишом која је у већини земље обилно падала, па су забиљежене и бујичне поплаве.

Најтежа ситуација била је у дијелу Горског Котара код Делница, гдје је вода на коловозу изазвала прекид саобраћаја.

На више мјеста на Јадранској магистрали јуче и ноћас су забиљежени одрони, а на читавом дубровачком подручју вјетар је чупао стабла и обарао стубове расвјете. Грађани су упутили и неколико дојава о пожарима на стубовима од струје, због чега поједина подручја нису имала електричну енергију.

Проблеми су забиљежени и у Сплиту, гдје су се таласи на популарној Риви почели прелијевати преко нижих дијелова обале, а на неким мјестима море се на свега неколико метара приближило Диоклецијановој палачи. Снажан вјетар је већ оштетио неколико палми.

Метеоролози упозоравају да иако је киша ослабила, на Јадрану најгоре тек стиже.

За данас је наиме упаљен црвени метеоаларм за читаво подручје Јадранске обале, укључујући Лику и далматинско залеђе.

Израженије поплаве очекују се у Истри, на ријечком подручју, у далматинском залеђу и на југу Хрватске.

Метеоаларм најављује да ће обилна киша понегдје донијети 70 до 120 милиметара воде. Очекују се израженије поплаве које ће захватити веће подручје, уз значајан ризик за животе те могућу евакуација. Невријеме ће вјероватно узроковати и прекид саобраћаја на бројним дионицама, упозоравају надлежне службе. Указују и на опасне услове за вожњу због смањене видљивости и мокрих путева.

На Јадрану се очекују оркански удари јаког и олујног југа, посебно у другом дијелу дана, са просјечном брзином од 55 до 90 киломатара на сат.

PODIJELI