Црвени крст организује акцију добровољног даривања крви

0
1409

Општинска организација Црвеног крста Прњавор организује редовну акцију добровољног давања крви 14.08.2015.год /ПЕТАК/ од 9 до 13 часова у просторијама Црвеног крста Прњавор.

Молимо све грађане наше општине који су у могућности да могу даривати крв да се одазову нашој акцији и тиме некоме спасу живот.

Сви пунољетни грађани (од 18 до 65 година) могу у просторијама Црвеног крста, да дарују крв за потребе Бањалучког Клиничког центра.

Особа не може да да крв када има грип, прехладу, акутну инфекцију, ако узима одређене лијекове, непосредно послије неке хируршке интервенције, болести кардиоваскуларног система, дијабетес, туберкулозу, обољења бубрега.

Прије давања крви свака особа буде прегледана: мјерење притиска, провјера рада срца и плућа, а онда вађење крви, раде се и тестови на све инфективне болести.

ПОВЛАСТИЦЕ ЗА ДАВАОЦЕ КРВИ
Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лијекови и специјалистичке услуге.

Здравствено осигурани добровољни даваоци крви у Републици Српској који су крв даривали више од десет пута трајно су ослобођени плаћања партиципације за све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање односно које финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Добровољни даваоци крви који су крв дали мање од десет пута ослобођени су плаћања партиципације уколико од посљедњег давања крви није прошло више од годину дана.

Добровољни даваоци крви не плаћају партиципацију за лијекове на А листи, а за лијекове на Б листи плаћају партиципацију у износу од 50 одсто референтне цијене лијека.

Уколико желе скупљи лијек другог произвођача са А листе, онда плаћају разлику између референтне и цијене жељеног лијека.

Фармацеути у апотекама су обавезни да осигуранику понуде лијек са референтном цијеном, а на инсистирање пацијента могу издати скупљи лијек, што значи да осигураник пристаје на доплату. /Радио Прњавор/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here