Југословенско драмско позориште обиљежило 70 година од прве премијере

0
1410

Југословенско драмско позориште (ЈДП) данас је додјелом годишњих награда обиљежило 70 година од прве премијере која је одржана 3. априла 1948, а тим поводом биће изведена нова поставка “Краља Бетајнове”.

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић изјавила је да је тада, 1948. године, изведена представа “Краљ Бетајнове” на текст Ивана Цанкара у режији Бојана Ступице, а да ће вечерас бити изведена премијера тог комада у режији Милана Нешковића.

“Позориште је пролазило кроз различите моменте у историји, било је и успона и падова, али од почетка је било јасно да су постављени највиши умјетнички критеријуми и највиши стандарди позоришне умјетности”, казала је Вучковић Манојловић.

Она је додала да се нада да ће ЈДП наставити да ради као што је радило протеклих 70 година.

Вучковић Манојловић је рекла да је било тешко одржати квалитет јер позориште није заобишла транзиција, као ни различити закони и уредбе који захватају јавни сектор.

“Понекад смо принуђени да функционишемо по тржишном принципу и тада је тешко одржати високе умјетничке критеријуме, али захваљујући бројним партнерима као и гледаоцима који сами постављају тај висок ниво, успијевамо да задржимо такав ниво функционисања”, истакла је она.

Према њеним ријечима, од самих почетака ЈДП је веома присутан на свјетским и европским сценама и фестивалима, што се наставило и до данас.

Вучковић Манојловић је најавила учешће ЈДП-а на различитим фестивалима, у Москви, Ријеци…, као и многа гостовања.

PODIJELI