0
77

Шест чланица ЕУ повећало извоз у Русију

Шест чланица ЕУ су током јула повећале извоз своје робе у Русију, а Словенија и Хрватска су на врху листе, показују подаци које је анализирала руска новинска агенција Спутник.

Према тим подацима у јулу је извоз из Хрватске у Русију износио 18,4 милиона евра, а испоруке из Словеније 98 милиона евра, што је за 59 и 56 одсто више него у истом периоду прошле године.

Извоз из Естоније у Русију повећан је за 16 одсто, Бугарске за десет одсто, Аустрије пет одсто и Летоније један одсто.

Остале државе ЕУ су смањиле обим извоза у Русију и Кипар је са 99 одсто скоро потпуно обуставио испоруке. Потом слиједе Луксембург са 82 одсто, Француска 76 одсто, Шведска 75 одсто и Чешка 70 одсто.

У истом периоду је извоз руске робе порастао у 16 држава европског блока. Словенија је шестоструко повећала извоз, Кипар 3,4 пута, Чешка, 3,1 пута, Грћка троструко више и Италија 2,2 пута.

Међу осталим чланицама ЕУ које су повећале увоз из Русије су Аустрија за 12 одсто, Белгија за 89 одсто, Бугарска 95 одсто, Мађарска 77 одсто, Њемачка десет одсто, Шпанија 68 одсто, Луксембург 16 одсто, Холандија 15 одсто, Румунија девет одсто, потом Хрватска са два одсто и Словачка са 21 одсто.

PODIJELI