Al kaida prijeti Makronu zbog komentara o islamu

0
301

Teroristička grupa “Al kaida u islamskom Magrebu” /AKIM/ zaprijetila je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog komentara o islamu i karikaturama islamskog proroka Muhameda objavljenim u satiričnom magazinu “Šarli Ebdo”.

Grupa je pozvala pristalice da ubiju svakog ko vrijeđa muslimanskog proroka.

– Ubijanje bilo koga ko vrijeđa proroka je pravo svakog muslimana – piše agencija AFP, pozivajući se na saopštenje AKIM-a.

U saopštenju grupe navodi se da je bojkot francuskih proizvoda “dužnost”, ali da to nije dovoljna osveta za Makronove izjave.

Grupa je francuskog lidera opisala kao “mladu, neiskusnu i bolesnu osobu koja ima malo mozga i insistira na vrijeđanju proroka”, prenio je “Sputnjik”.

Odnosi Francuske i jednog dijela islamskog svijeta nedavno su narušeni, nakon ubistva nastavnika Samjuela Patija u predgrađu Pariza zbog prikazivanja karikatura Muhameda tokom lekcije u školi u vezi sa slobodom govora.

U kuranu se ne pominje zabrana crtanja Boga ili proroka Muhameda, ali se tvrdokorni i ekstremni muslimani protive karikaturama i smatraju da je njihovo crtanje “blasfemija koju treba kazniti smrću”.

Makron je osudio ubistvo nastavnika i opisao ga kao heroja koji je bio oličenje vrijednosti francuskog društva i da je njegova odluka da prikaže karikature zaštićena pravom slobode govora u Francuskoj.

Predsjednik Francuske posthumno je odlikovao Patija najvišim civilnim odlikovanjem.

Makron je odlučio da karikature budu prikazane na vladinim zgradama širom Francuske, što je još više razljutilo islamske narode.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI