Amerika blokirala saopštenje Savjeta bezbjednosti

0
278

Amerika je blokirala saopštenje Savjeta bezbjednosti UN o tenzijama između Izraela i Hezbolaha, odbacujući kritike upućene Izraelu i pritiskom da se odustane od teksta, izjavili su danas diplomatski izvori.

U prvoj verziji teksta sa šest tačaka, u koji je uvid imala Agencija Frans pres, članice Savjeta bezbjednosti UN izražavaju “duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata” tokom sukoba pripadnika Hezbolaha i izraelskih snaga duž granice između Libana i Izraela, takozvane “plave linije”.

U nacrtu teksta, čiji je autor Francuska, navodi se da “članice Savjeta bezbjednosti osuđuju svako kršenje `plave linije`, sa kopna ili vazduha i upućuju snažan poziv svim stranama da poštuju prekid neprijateljstva”.

Prema navodima diplomata, Vašington je u dva navrata blokirao saopštenje, navodeći da Hezbolah mora biti osuđen u tekstu.

Diplomate objašnjavaju da je Vašington saopštio da je nemoguće podržati bilo kakvo saopštenje u kojem se Hezbolah stavlja na istu stranu sa pravom Izraela na samoopredjeljenje. Vašington smatra da je Hezbolah teroristička organizacija.

Nekoliko članica Savjeta bezbjednosti bilo je protiv stava SAD i od teksta se odustalo.

Svako saopštenje Savjeta bezbjednosti UN mora imati podršku svih 15 članica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here