Amerika kreće na Iran? Pentagon iznosi Trampu vojne opcije za napad

0
399

Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez predsedana na saudijska naftna postrojenja, javlja AP.
Pentagon (Foto: Sputnik/David B.Gleason) -

Pentagon (Foto: Sputnik/David B.Gleason)

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ovaj sastanak će najvjerovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbijede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao “totalni rat”, sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsjednik Majk Pens je rekao da će Tramp “razmotriti činjenice i doneti odluke o sljedećim koracima”.

– Američki narod može biti uvjeren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike – poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

Najvjerovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbijedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa sjevera, jer je većina odbrane fokusirana na pretnje Huta u Јemenu prema jugu, dodaje AP.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uvjereni da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here