Amerika uvela nove sankcije Iranu

0
244
Amerika je uvela sankcije za iransku civilnu Agenciju za istraživanje svemira i još dvije istraživačke organizacije navodeći da su ih koristili za napredni program balističkih projektika.

Sankcije američkog Ministarstva finansija usmjerene su protiv Iranske svemirske agencije, iranskog Svemirskog istraživačkog centra i Instituta za astronautičko istraživanje.

“SAD neće dozvoliti da Iran koristi svoj svemirski program kao pokriće za napredak svojih programa za balističke projektile”, naglasio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Pompeo je istakao da je 29. avgusta Iran pokušao da isproba vozilo za lansiranje što je ukazalo na “hitnost prijetnje”.

SAD su upozorile Iran da ne vrši lansiranje raketa iz bojazni da bi tehnologija za postavljanje satelita u orbitu mogla pomoći u razvoju balističkih projektila koji mogu nositi bojeve glave. Teheran negira optužbe.

Američki predsjednik Donald Tramp je nedavno u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter” objavio i fotografiju oblasti u kojoj se u Iranu desila eksplozija, a koju je snimio špijunski satelit SAD.

Iran je juče saopštio da je krajem prošle sedmice eksplodirala raketa u svemirskom centru “Imam Homeini” i da je uzrok tehnički kvar tokom probe.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here