Amerikanci o novoj ruskoj pušci: AŠ-12 strah i trepet na bojnom polju

0
534

Američki list The National Interest dao je visoku ocjenu novoj verziji ruske automatske puške krupnog kalibra AŠ-12, rekavši da je “strah i trepet na bojnom polju”.

Autor članka objašnjava da je automat napravljen za specijalne snage Federalne službe bezbjednosti Rusije i da je predviđen za prilike kada domet nije toliko važan.

Municija krupnog kalibra 12,7×55 milimetara SC-130 pruža mogućnost oružju da odmah neutrališe metu. To omogućava izuzetnu fleksibilnost prilikom rješavanja taktičnih zadataka na kratkim i ultrakratkim distancama.

Namenjen je za situacije kada bi upotreba nekog drugog oružja većeg kalibra (sačmarice npr.) moglo da izazove kolateralne žrtve među posmatračima ili taocima. Odnosno kada je neophodno “jednim metkom” zaustaviti protivnika, a ne ugroziti druge osobe, zbo čega ima relativno malu probojnu moć.

List je takođe skrenuo pažnju i na tri vrste municije (u zavisnosti od težine zrna koje se kreće od 7 do 33 grama) koje oružje koristi. To, prema mišljenju autora, ukazuje na taktičnu svestranost oružja.

AŠ-12 je izradio Centralni konstruktorski istraživački biro za sportsko i lovačko oružje po nalogu FSB Rusije. Automatska puška je uvrštena u sastav naoružanja specijalnih snaga FSB-a 2011. godine.

(Sputnjik)

https://youtu.be/k5MmtqiQuA0

PODIJELI