Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

0
386
Njemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mjesto na listi 100 najmoćnijih žena svijeta američkog poslovnog magazina “Forbs”.

Prvo mjesto na listi zauzela je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slijede predsjednica Evropske centralne banke i bivša šeficu MMF-a Kristin Lagard na drugom mjestu i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mjestu.

Odmah iza njih je nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka “Dženeral motorsa” Meri Bara zauzela peto mjesto.

Na 16. mjestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time posatala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Najviše žena na listi dolazi iz Sjeverne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dvije, a jedna iz Afrike.

Kako navodi “Forbs”, na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je o, kako ističe, ženama koje razvijaju brendove u vrijednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promjena.

“Ovogodišnja lista najmoćnijih žena na svijetu je skup inovatora i pokretača koji prevode svjetsku pozornicu u redefinisanju tradicionalnih struktura moći i uspostavljaju dugotrajni uticaj u svakoj industriji i sferi uticaja”, rekla je izvršni direktor Fobrsa i direktorka “Forbs vumen” Mojra Forbs.

PODIJELI