Asocijacija novinara će tužiti Bolsonara

0
341

Brazilska asocijacija novinara planira da tuži predsednika Žaira Bolsonara jer je podvrgao njihove kolege opasnosti da se zaraze koronom.

Naime, test je pokazao da je Bolsonaro pozitivan na virus i čim je saznao rezultate, sazvao je malu pres konferenciju. Novinare je skupio ispred predsjedničkog dvorca i uživo u programu im saopštio rezultate testa.

Kako se može vidjeti na fotografijama, predsjednik ne stoji iza pulta, udaljenost od reportera manja je od metar i po. Bolsonaro nosi masku, ali na kraju obraćanja je skida kako bi se osmijehnuo kamerama.

Direktor asocijacije Paolo Žeronimo de Souza izjavio je da je „predsjednik narušio režim izolacije koji su ustanovili ljekari” time što je pozvao novinare. Prema njegovim riječima, Bolsonaro je ovim činom „nastavio svoju kriminalnu djelatnost i podvrgao opasnosti živote drugih ljudi.”

Novinari optužuju šefa najveće latinoameričke države za kršenje dva člana krivičnog zakona. Za jednu od njih – „širenje infektivnih bolesti” – predviđena kazna je četiri godine zatvora.

Da situacija bude apsurdnija, novinari, koji su učestvovali na ovoj pres-konferenciji, moraće u karantin zbog bliskog kontakta sa zaraženim.

Bolsonaro je za brazilski Si-En-En izjavio da je prve simptome korone osjetio u ponedjeljak i da je odmah počeo da uzima hidroksihlorokin – lijek u koji brazilski vožd vjeruje ne manje nego njegov kolega Tramp, uprkos upozorenjima ljekara.

Pozitivan test na koronu stigao je u utorak, a predsjednik je rekao da se od hidroksihlorokina već osjeća bolje – „znači da lijek funkcioniše”. Šezdesetpetogodišnji ultradesničar i ovom prilikom nije pokazao zabrinutost, izjavivši da je bolest opasna samo za starije ljude.

Od samog početka pandemije Bolsonaro negira ozbiljnost virusa. Danas se Brazil nalazi na drugom mjestu u svijetu i po broju žrtava (66,8 hiljada) i po broju oboljelih (1,67 miliona), odmah poslije SAD.

Bolsonaro se razbolio poslije proslave Dana nezavisnosti, 4. jula, u rezidenciji američkog ambasadora u Brazilu, Toda Čapmana, na kojoj je prisustvovao sa grupom svojih ministara.

Naravno, i na ovom slavlju niko nije nosio masku, a poslije vijesti o bolesti predsjednika, ambasador i njegova supruga prinuđeni su da ostanu u karantinu.

/sputniknews.com/

PODIJELI