AstraZeneka najavljuje novi lijek protiv kovida

0
282

Eksperimentalni lijek kompanije AstraZeneka, koktel antitijela protiv virusa korona, uspješno sprečava teške forme infekcije i smrtni ishod kod hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati studije u završnoj fazi, saopšteno je danas iz ove britanske kompanije.

Lijek nazvan AZD7442, smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata sa simptomima kovida-19 na sedam dana ili kraće.

“Rana intervencija antitijelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest mjeseci”, potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji AstraZeneka i dodao da će kompanija pružiti na uvid nadležnim instuitucijama sve podatke.

AstraZeneka takođe razvija koktel lijekova za terapiju oboljelih koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor, a vakcinisani su protiv virusa korona, a prošle nedjelje je podnijela zahtjev za hitnu upotrebu američkom regulatornom tijelu za hranu i lijekove.

TANJUG

PODIJELI