Austrija produžila mjere uz manje izmjene

0
356

Austrijski parlament usvojio je produženje aktuelnih mjera protiv korona virusa, uz neke izmjene koje treba da olakšaju život građanima.

Tako se sutra popuštaju pravila za posjetu u bolnicama širom Austrije, a i negativan PCR test ubuduće će biti validan 72 sata za korišćenje za odlazak kod frizera, masera ili posjetu bolnici, domovima za stare, dok antigenski test važi i dalje samo 48 sati.

Korona mjere produžene su, ne kao što je bilo uobičajeno do sada, na 10, već samo na pet dana.

Pokrajina Forarlberg, koja ima najbolju epidemiološku situaciju, namjerava od ponedjeljka da sprovede dalja popuštanja mjera zaključavanja.

Trenutno se još pregovara kako će izgledati popuštanje. Odluka parlamenta omogućava ubuduće više posjeta u bolnicama, rehabilitacionim centrima ili banjama.

Od sada biće moguća posjeta jedne osobe (uz dvoje djece), ne više samo jednom nedjeljno, već dnevno, ali uz negativan test i nošenje FFP2 maske.

Gastronomija i hoteli, kao i kulturne institucije ostaju zatvorene. Radnje mogu i dalje da rade od šest do 19 časova, uz poštovanje pravila od 20 kvadrata po kupcu i obavezu nošenja FFP2 maske.

Slično važi za muzeje, biblioteke, zoološke i botaničke vrtove. Na javnom prostoru građani moraju držati distancu od najmanje dva metra prema osobama iz drugog domaćinstva.

U javnom prevozu obavezno je nošenje FFP2 maske, a između 20 i 6 časova ograničena je sloboda kretanja, odnosno može se izaći iz kuće samo zbog odlaska na posao, u kupovinu, radi šetnje ili susreta sa jednom veoma bliskom osobom. Tokom dana mogući su susreti sa dvije osobe iz različitih domaćinstava.

tanjug

PODIJELI