Austrijski obavještajci u velikom problemu

0
423

Austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u dubokoj krizi, zbog koje joj prijeti prekid saradnje sa prijateljskim službama, upozorava bečki dnevnik “Esterajh” pozivajući se na analizu “Bernskog kluba”, udruženja evropskih obavještajnih službi.

Taj izvještaj, koji nadležni ministar želi da drži u tajnosti, ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u BVT-u.

“Ako naše kolege iz cijele Evrope ne budu imale više povjerenja u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci”, ocijenio je jedan neimenovani insajder posljedice izvještaja.

On je ukazao da je sve prisutnije nepovjerenje stranih službi u austrijsku, jer u BVT presporo reaguju na ukazane probleme, a postoji i pokušaj skrivanja analize.

“Ako BVT ne bude dobijao više upozorenja od terorističkih napada od britanskog MI5 ili njemačkog BND-a, onda bi moglo doći do napada u Austriji”, ukazuje insajder.

Izvještaj “Bernskog kluba” kritikuje posebno sajber bezbjednost u BVT.

U izvještaju se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroženi najškakljiviji podaci svih evropski službi u tajnom sistemu “Posajdon”.

Ulaskom u sistem “Posajdon” postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih službi, ali i da druge službe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.

Pored toga se kritikuje što BVT još uvijek koristi antivirus programa ruskog preduzeća “Kasperski”, koja je suočena sa sumnjom da pomaže špijunažu u korist Moskve.

Takođe se kritikuje to što zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.

Dodatno, eksperti MI5 i njemačke službe u izvještaju kritikuju i što je sjedište BVT nedovoljno zaštićeno, te su čak i “škakljivi” sektori ugroženi, jer se u njima drže otvoreni prozori.

Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni BVT, jer niko ne mora da podnosi izvještaj o tome gdje putuje, kakva mu je finansijska situacija ili šta radi na društvenim mrežama.

U izvještaju je ukazano na 156 problematičnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

(Tanjug)

PODIJELI