Avion sa Evropljanima poletio iz Vuhana

0
438

Avion sa 83 britanska i 27 državljana drugih zemalja poletio je iz Vuhana, žarišta novog koronavirusa u centralnim dijelovima Kine.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je na sajtu objavilo da će avion u Britaniju sletjeti oko 13 sati.

Potom će nastaviti put Španije, gdje će odgovornost za preostale putnike preuzeti njihove zemlje.

“Znamo koliko je uznemirujuća situacija za one koji čekaju da napuste Vuhan. Danonoćno radimo da obezbijedimo siguran odlazak”, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Ubrzo potom oglasio se ministar Majkl Gov najavivši da će Britanija ukoliko bude bilo potrebno uputiti još jedan avion u Vuhan radi evakuacije britanskih državljana.

“Ukoliko bude bilo potrebno, uradićemo to”, odgovorio je Gov na pitanje Skaj njuza da li će Britanija poslati drugi avion, prenio je Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je, prema posljednjim podacima, 213 osoba umrlo od posljedica koronavirusa, dok je 9.692 zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj oboljelih za nedjelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmjereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbjegavanje nepotrebnog miješanja u trgovinu i putovanja.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI