Banjalučka “Krajina grupa” dobila dozvolu, kiseonika sve manje na tržištu

0
455

BANJALUKA – Banjalučka firma “Krajina grupa” dobila je dozvolu za promet medicinskog kiseonika i trenutno je jedina firma u Srpskoj sa tom dozvolom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Međutim, iz ove firme kažu da zbog nedostatka kiseonika na tržištu, koji je uzrokovao virus korona, sama dozvola ne znači mnogo.

“Kompanija ‘Meser’, koja snabdijeva skoro kompletno tržište u FBiH, u mogućnosti je da obezbijedi određene količine medicinskog kiseonika i za zdravstvene ustanove u Srpskoj, ali ni oni nisu sigurni do kada će moći da obezbjeđuju kiseonik. Zbog novog talasa virusa korona sve zemlje koje imaju postrojenja za proizvodnju kiseonika ograničavaju ili potpuno zabranjuju izvoz kiseonika, tako da prometom ove tečnosti mogu da se bave uglavnom kompanije sa dugotrajnim ugovorima”, kažu iz “Krajina grupe” za pomenuti medij.

Oni ističu da su ispunili sve uslove i obezbijedili neophodne dozvole da se u skladu sa zakonom uključe u borbu za nabavku kiseonika za potrebe zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je tražio da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija održi sastanak s njim, ministrom zdravlja Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom. Višković je istakao da se ne može pomiriti sa činjenicom da je administrativna barijera prepreka za ljudski život, ističući da se ne može realizovati interventni uvoz kiseonika, jer sve bolnice u Republici Srpskoj imaju važeće ugovore sa potencijalnim dobavljačem.

“Oni bi morali raskinuti te ugovore, a postoji mogućnost da će dobiti i tužbe po tim ugovorima. Moraju zatim raspisati javnu nabavku i sa tim ponuđačem potpisati ugovor, a nakon toga resorno ministarstvo daje odobrenje za interventni uvoz”, pojasnio je Višković.

On je istakao i da je Zolak dao netačnu informaciju u kojoj se navodi da će “Meser” naći mogućnosti da isporuči pet cisterni sedmično sa više od 115.000 kilograma medicinskog kiseonika.

“‘Meser’ za BiH zvanično je obavijestio Vladu Republike Srpske da može da isporuči 60 tona medicinskog kiseonika sedmično zdravstvenom sistemu Srpske”, naveo je Višković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poručio je juče da se intenzivno radi na obezbjeđivanju kontinuirane nabavke medicinskog kiseonika u Srpskoj, potvrđujući navode premijera da je kompanija “Meser” u petak obavijestila Vladu da je u mogućnosti da Srpskoj doznači 60 tona medicinskog kiseonika sedmično.

“Međutim, putem naših kontakata, lokalnih i međunarodnih, uspjeli smo da kroz saradnju sa ovom kompanijom dobijemo obavještenje i za veće količine kiseonika u cisternama i bocama”, rekao je Šeranić.

S druge strane, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak saopštio je juče da ga je predstavnik kompanije “Meser” obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni medicinskog kiseonika sedmično (jedna cisterna je kapaciteta oko 23 tone), plus jedan kamion kiseonika u medicinskim bocama.

“Prvih 150 boca bi bilo dato na revers, jer u Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih i ima uopšte”, navodi se u saopštenju.

 

SRNA

 

PODIJELI