Biskup osudio napade na Srbe u Hrvatskoj

0
400
Požeški biskup Antun Škvorčević osuđuje napade na Srbe u Hrvatskoj i poručuje da je nedopustivo “hrvatstvo pretvarati u ideologiju za mržnju i nasilje”.

“Osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti, te žrtvama izražavam svoje suosjećanje”, poručio je biskup tokom svečanosti u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru.

Biskup ističe da u Daruvaru “žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti”, te da zato promoviše međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božiji.

Biskup Škvorčević naglašava da “Isus nije sebe nazivao Jevrejom, nego Sinom Čovječijim”, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

“Umro je za svakog čovjeka te se na krstu priznao našim bratom: i hrvatskim, i češkim, i srpskim, i drugim”, napominje biskup.

U Hrvatskoj su posljednjih mjeseci učestali napadi na lica srpske nacionalnosti, uz nastojanja da oni budu svedeni na građane drugog reda.

Biskup Škvorčević je prvi visoki zvaničnik Katoličke crkve u Hrvatskoj koji je jasno osudio te napade.

PODIJELI