BITKOIN VIŠE NIJE NA TRONU Jedna druga kriptovaluta je najpopularnija

0
460

Kontroverzna kriptovaluta Teter zamijenila je Bitkoin kao najčešće korišteni sajber novac. Iako bitkoin i dalje ima najveću tržišnu kapitalizaciju od svih kriptovaluta do sada, prema podacima sa veb stranice KoinMarketKap, dnevni obim Tetera neprestano je veći od Bitkoina već nekoliko nedjelja.

Podaci od subote pokazuju da je u kriptomjenjačnicama širom svijeta razmjenjeno 19 milijardi dolara kovanica Tetera, u odnosu na 15 milijardi dolara vrijednih Bitkoina.

Prema nekim stručnjacima, Teter je postao najvažnija valuta u svijetu kriptovaluta. Ovaj digitalni novac je takozvani Stejblkoin – kriptovaluta koja je vezana fiksnom cijenom uz konvencionalnu valutu. Ona bi prema tome trebalo, kao što i ime kaže, da bude stabilnija od ostalih kriptovaluta sa svojim katkad neobično volatilnim kursevima.

Prema autorima, hongkonška kompanija Teter je vezana za dolar i pokrivena je rezervama. Međutim, postoji znatna sumnja u izjave i poslovno ponašanje kreatora Tetera. Do prije nekoliko mjeseci tvrdili su da zadržavaju dolar u rezervi za svaki izdati digitalni novčić, ali su potom iznenada priznali da je pokrivenost samo 74 odsto.

U SAD se protiv Teter Limiteda vodi istraga zbog sumnje da je pronevjerio 850 miliona dolara ulagačkih fondova. Uz to, sumnja se da je Teter korišćen za masovne manipulacije kursom Bitkoina, koji je doslovno eksplodirao u 2017. godini, a potom doživio krah.

Uprkos svemu, Teter postaje sve popularniji. Mnoge berze, posebno u Aziji, koriste valutu kao zamjenu za stvarne dolare za kupovinu ili prodaju Bitkoina i drugih valuta.

S obzirom na to da mnoge od tih razmjena nemaju direktnu vezu sa tradicionalnim bankovnim računima na koje bi klijenti, na primjer, mogli prenjeti prihode od prodaje Bitkoina, neki kupci bi mogli biti zavedeni Teterom, smatra stručnjak za digitalnu valutu na Masačusets Institut od Tehnologije.

– Mislim da ljudi koriste Teter bez razumjevanja, a umesto toga vjeruju da negdje imaju stvarne dolare na računu – citira Blumberg Drija.

(Srpskainfo)

PODIJELI