Blohin: SAD više nisu glavne, ne smiju u rat s Rusijom

0
253

SAD su pokazale svoju ograničenost – ne upuštaju se u rat sa Rusijom zbog Ukrajine, ističe ruski analitičar Konstantin Blohin i ocjenjuje da je odavno došlo do kraha unipolarnog svijeta.

Dok većina eksperata smatra da ukrajinska kriza kroji novi svjetski poredak, usljed čega SAD gube globalnu dominaciju, Blohin napominje da su još prije stvoreni novi centri moći.

Po svim ekonomskim i vojnim pokazateljima, SAD gube moć. Ako se uporedi potencijal SAD nakon Drugog svjetskog rata i danas jasno je da ovo danas samo blijeda sjenka nekadašnje svjetske sile, navodi Blohin, a prenosi “Sputnjik”.

“Poslije Drugog svjetskog rata Amerika je imala 50 odsto svjetskog BDP-a, dvije trećine svjetskih rezervi zlata, tri četvrtine svih investicija, monopol na nuklearno oružje i samo jednog geopolitičkog protivnika – Sovjetski Savez. Sada ‘zauzimaju’ oko 20 odsto svjetskog BDP-a, a ako se računa po paritetu kupovne moći i manje – 15. Kina je već pretekla SAD po tom paritetu. Unutrašnji dug SAD stalno raste i iznosi 23 triliona dolara”, objašnjava Blohin.

U oblasti hipersoničnog oružja SAD zaostaju za Rusijom, neprestano pokušavaju da je sustignu, a umjesto jednog neprijatelja, imaju čitav niz protivnika: Rusiju, Kinu, Iran, Venecuelu, Siriju i mnoge druge.

Blohin navodi da jedan od najbližih američkih saveznika – Saudijska Arabija pregovara sa Kinom o robnoj razmjeni, ali ne u dolarima, već u juanima.

Indija, koju uvlače u savez protiv Kine, namjerava da trguje rupijama. Turska je kupila ruske sisteme S-400 uprkos američkim pritiscima i sankcijama…

“Rusija je uz Kinu i sada je prioritet okretanje ka Istoku, izgradnja odnosa sa Kinom, Indijom, Iranom, Bliskim istokom… U uslovima novog ‘Hladnog rata’, Zapad pokušava da pokida sve veze, ali za nas su Istok i Azija glavni prioritet”, zaključuje Blohin.

PODIJELI