Bolivijske sukobljene strane postigle sporazum za okončanje političkog haosa

0
379

Bolivijska privremena vlada i poslanici stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum kasno u četvrtak o održavanju novih izbora, što bi moglo pomoći u rješavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na kasnovečernjoj sjednici bolivijskog Senata, predsjednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon sedam dana protesta i nasilja koji su doveli do toga da ljevičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku u nedjelju.

“Danas je istorijski dan jer smo uspjeli postići dogovor između opozicije i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je prije moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i prije svega obranili demokraciju”, rekla je Monika Eva Kopa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti, suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristalicama, da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim skupinama u zemlji.

“Oslobodimo se boja, radikalnih stajališta, jer je mir ono što naša zemlja sada traži”, kazala je.

Bolivijska privremena predsjednica Žanin Anjez, koja je preuzela dužnost u utorak, ranije je dala naznake da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Međutim, kazala je da se Morales neće smjeti kandidovati na predstojećim izborima.

Anjez nije objavila datum novih izbora, ali ih prema Ustavu mora sazvati u roku od 90 dana otkako je preuzela dužnost u utorak.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim protestima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristalica i policije otkako su prvi put izbili protesti prije tri sedmica.

PODIJELI