Borba s požarima u Australiji prelazi u ofanzivu

0
394

Timovi koji se u Australiji bore s požarima saopštili su danas da bi prvi put u posljednjih nekoliko nedjelja mogli da pređu iz defanzive u ofanzivu, zahvaljujući poboljšanju vremenskih uslova.

“Ovaj požar počeo je da se snažno širi prije oko sedam ili osam dana, a kad se vrijeme sada promijenilo, vrijeme se smirilo, vatra se smirila. Požar se promijenio, tako da možemo da izađemo pred požar i pređemo u ofanzivu”, rekao je jedan od članova tima Dejl Meklin, prenosi AP.

U požarima koji već nedjeljama traju u Australiji do sada je stradalo najmanje 27 osoba, uništeno je više od 2.000 kuća, a spaljena je teritorija veća od američke savezne države Indijane.

Zbog požara, hiljade građana Sidneja i Melburna je protestovalo tražeći ostavku premijera Skota Morisona.

S druge strane, Morison je rekao da njegova vlada nastoji da izradi strategiju za sprečavanje opasnosti od požara koje donose klimatske promjene, odnosno da Vlada razvija nacionalni okvir za smanjenje rizika od katastrofa u okviru Odjeljenja za unutrašnje poslove koji će se baviti divljim požarima, ciklonima, poplavama i sušom.

“Ovo je dugoročni okvir koji se odnosi na jedan od najvećih problema u odgovoru na klimatske promjene”, rekao je Morison.

On je dodao da je njegova vlada prihvatila da klimatske promjene vode ka dužim, toplijim i sušnijim ljetima, uprkos tome što je mladi član vlade Džordž Kristensen tokom vikenda na društvenim mrežama napisao da je uzrok požara ljudski faktor, a ne klimatske promjene.

Morison je rekao i da vlada planira da izdvoji 52 miliona dolara za pružanje psihološke podrške vatrogascima i zajednicama pogođenim požarom.

PODIJELI