Braća nevina u zatvoru provela 24 godine, dobiće odštetu

0
297

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) utvrđeno je da su dvojica braće greškom poslata u zatvor gdje su proveli 24 godine, zbog čega će im biti isplaćena odšteta u vrijednosti od četiri miliona dolara.

Odbor za državne poslove u saveznoj državi Merilend jednoglasno je odlučio da se Eriku Simonsu i Kenetu “JR” Mekfirsonu do 2025. godine postepeno isplati po 1,9 miliona dolara.

Braća Simons i Mekfirson osuđeni su na doživotni zatvor zbog planiranja ubistva Entonija Vudena u Istočnom Baltimoru 1995. godine.

Neprofitna organizacija Innocence Project borila se da dvojica braće izađu na slobodu jer su dokazali da su u vrijeme Vudenovog ubojstva bili na sasvim drugom mjestu.

Agencija je tvrdila da je policija usmjerila ženu u regiji da svjedoči protiv braće u zamjenu da joj plate stanarinu. Ranije se tvrdilo da je ista žena prihvatila sličnu ponudu za oružani napad u Zapadnom Baltimoru.

Navodi se takođe da je policija prisilila 13-godišnjeg dječaka da svjedoči protiv Simonsa i Mekfirsona, a prema Innocence projektu dječak je kasnije promijenio iskaz

Simons i Mekfirson su oslobođeni 2019. godine.

Erik Simons rekao je za “Washington Post” da je izgubio majku dok je bio u zatvoru, zahvalan je na odšteti, ali je podvukao da to ne može vratiti vrijeme koje je proveo iza rešetaka, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here