Braća nevina u zatvoru provela 24 godine, dobiće odštetu

0
489

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) utvrđeno je da su dvojica braće greškom poslata u zatvor gdje su proveli 24 godine, zbog čega će im biti isplaćena odšteta u vrijednosti od četiri miliona dolara.

Odbor za državne poslove u saveznoj državi Merilend jednoglasno je odlučio da se Eriku Simonsu i Kenetu “JR” Mekfirsonu do 2025. godine postepeno isplati po 1,9 miliona dolara.

Braća Simons i Mekfirson osuđeni su na doživotni zatvor zbog planiranja ubistva Entonija Vudena u Istočnom Baltimoru 1995. godine.

Neprofitna organizacija Innocence Project borila se da dvojica braće izađu na slobodu jer su dokazali da su u vrijeme Vudenovog ubojstva bili na sasvim drugom mjestu.

Agencija je tvrdila da je policija usmjerila ženu u regiji da svjedoči protiv braće u zamjenu da joj plate stanarinu. Ranije se tvrdilo da je ista žena prihvatila sličnu ponudu za oružani napad u Zapadnom Baltimoru.

Navodi se takođe da je policija prisilila 13-godišnjeg dječaka da svjedoči protiv Simonsa i Mekfirsona, a prema Innocence projektu dječak je kasnije promijenio iskaz

Simons i Mekfirson su oslobođeni 2019. godine.

Erik Simons rekao je za “Washington Post” da je izgubio majku dok je bio u zatvoru, zahvalan je na odšteti, ali je podvukao da to ne može vratiti vrijeme koje je proveo iza rešetaka, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

PODIJELI