Brexit sat otkucava: Ovo nije kraj, već početak

0
387

Kada sat otkuca ponoć Britanija će poslije 47 godina napustiti Evropsku uniju, a premijer Boris Džonson će pozdraviti “svitanje nove ere” i poručiti da Brexit ne znači “kraj već početak”.

Džonson će se naciji obratiti sat vremena prije ponoći po lokalnom vremenu.

U jutarnjim satima Džonson će se sastati sa ministrima vlade u Sanderlendu, na sjeveroistoku Engleske. U pitanju je grad koji je prvi podržao Brexit pošto su objavljeni rezultati referenduma 2016, podsjeća BBC.

Kako je saopštila kancelarija britanskog premijera, Džonson će u televizijskom obraćanju Brexit nazvati “trenutkom stvarne nacionalne obnove i promjene”.

“Najvažnija stvar koju večeras treba reći je da ovo nije kraj, već početak. Ovo je trenutak novog svitanja, a zavjesa se podiže za početak novog čina. To je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene”, poručiće Džonson.

Vlada u Londonu vjeruje da će taj trenutak proteći dostojanstveno, bez trijmfalizma, sa crvenim, bijelim i plavim lampicama koje će osvijetliti zgrade vladinih institucija i satom projektovanim na zgradu rezidencije premijera koji će da odbrojava posljednje minute, prenosi AP.

Veliki zagovornik Brexita Najdžel Faraž planira malo bučniju proslavu uz pjesmu i govore, a ispred parlamenta okupiće se sa pristalicama.

AP napominje da nisu svi srećni što će Britanija u ponoć postati prva zemlja koja napušta EU. Tako večeras u Edinburgu, zastava neće biti spuštena sa škotskog parlamenta. Poslanici su odlučili da je zadrže kao simbol njihovog protivljenja Brexitu.

Škotska vlada će dvije vladine zgrade osvijetliti u bojama zastave EU, plavoj i žutoj.

Stanovnici Londona su, takođe, glasali za ostanak u EU. Gradonačelnik prestonice Sadik Kan je poručio da će London uvijek ostati “istinski svjetski, evropski grad”.

“I dalje ćemo biti svetionik naprednih ideja, liberalnih vrijednosti”, kazao je Kan.

BBC dodaje da se u ponoć Big Ben neće oglasiti jer su u toku radovi na renoviranju, a u Briselu britanska zastava će biti uklonjena iz institucija EU.

Odmah po napuštanju EU, Britanija ulazi u 11-mjesečni period tranzicije, tokom koje će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU.

Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promjena, konstatuje BBC.

Poslanici Velike Britanije, njih 73 će automatski izgubiti svoja mjesta u Evropskom parlamentu jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije.

Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu riječ o pravnim sporovima.

Britanski premijer moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Savjeta EU.

Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU na kojima se odlučuju stvari poput ograničenja ribolova.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom svijeta o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju roba i usluga, jer do je bila članica EU nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama poput SAD-a i Australije.

Britanski pasoši će promijeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

U opticaj će ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija sa datumom “31. januar” i natpisom: “Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima”.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI