BRISEL -Cijene u supermarketima za tri mjeseca skočile 20 odsto

0
210

BRISEL – U prva tri mjeseca ove godine cijene u supermarketima u Belgiji porasle su za oko 19,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz inflaciju u martu koja je prvi put premašila 20 odsto, pokazalo je istraživanje udruženja potrošača Testachats.

“U martu je inflacija dostigla vrhunac od 20,6 odsto, uglavnom zbog povrća, koje je u martu 2023. bilo u prosjeku 31 odsto skuplje nego u martu 2022. godine”, piše Euraktiv.

Dodaje se da kada se iz te računice izuzme krompir, inflacija za povrće iznosi 40 odsto.

Kako se navodi, povećanje cijena povrća dijelom je posljedica cijena energenata, zbog čega je grijanje plastenika tokom zime poskupjelo.

Istraživanje se zasnivalo na korpi od više od 3.000 osnovnih proizvoda (hrana, sredstva za čišćenje i higijena) koji se prodaju u sedam supermarketa širom zemlje i pokazalo je da prosječno dvočlano domaćnstvo troši oko 521 evra mjesečno na namirnice, što je 89 evra više nego prije godinu dana i devet evra više nego u februaru 2023.

Pored povrća, proizvodi od papira kao što su maramice, toalet papir i kuhinjske krpe su u prosjeku skuplji za 39 odsto nego u martu prošle godine.

Udruženje potrošača je utvrdilo da su mliječni proizvodi 26 odsto skuplji nego prošle godine, hljeb 24 odsto skuplji, a meso 18 odsto, uz primjetno povećanje

 

PODIJELI