Britanci predali dokument o istupanju iz EU, nema povratka

0
403

Britanski ambasador u EU Tim Berou predao je danas zvaničnicima Unije dokumente o formalizovanju Brexita, nekoliko časova prije očekivanog usvajanja sporazuma u Evropskom parlamentu.

Britanija će zvanično napustiti EU u petak, 31. januara.

Evropski parlament će glasati o sporazumu za Brexit u 18 časova, poslije čega će poslanici upriličiti oproštajni prijem za 73 kolege iz Britanije, koje odlaze iz ovog tijela.

Posljednjeg radnog dana u Evropskom parlamentu, vodeći zagovornik Brexita Najdžel Faradž rekao je novinarima da “nema povratka” kada Britanija jednom izađe iz Unije.

“Britanija se nije uklapala, pa je bolje da izađemo”, rekao je Faradž, opisujući evroskepticizam kao ukorijenjen stav u Britaniji, gdje je na referendumu 2016. godine odlučeno da zemlja napusti evropski blok.

Njegova koleginica Džud Kirton-Darling, član kluba socijalista u Evropskom parlamentu, jedva je suzdržavala suze.

“Ovo je vjerovatno najtužniji dan u mom životu do sada. Brexit je nešto što udara na same temelje našeg identiteta”, rekla je Kirton-Darlingova, koja planira da ostane u Briselu sa svojim mužem Belgijancem.

Ona je nosila crveno-plavi šal sa zastavama EU i Velike Britanije uz natpis “Uvijek ujedinjeni”.

Berou će biti britanski ambasador u EU, a britanska predstavnička misija u Briselu postaće “misija za spoljne poslove”.

U narednih 11 mjeseci trajaće prelazni period u “statusu kvo”, koji bi trebalo da olakša proces Brexita. Uskoro će biti pokrenuti pregovori o novom odnosu dvije strane u mnogim sferama, od trgovine do bezbjednosti.

/Srna/

PODIJELI