Broj civilnih žrtava u Avganistanu povećan na 72

0
243

Najmanje 72 civila poginula su u dvije eksplozije ispred aerodroma u Kabulu, rekli su danas bolnički izvor i talibanski zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

Najmanje 13 američkih vojnika poginulo je u jučerašnjim eksplozijama, za koje je odgovornost preuzela “Islamska država”.

Zvaničnik NATO saveza izjavio je da sve strane snage imaju cilj da evakuišu svoje građane i radnike svojih ambasada iz Avganistana do 30. avgusta.

Ovaj izvor dodao je da će talibanske snage pojačati bezbjednost i povećati broj pripadnika obezbjeđenja da bi kontrolisali masu na ulazu u aerodrom u Kabulu.

Australija je prekinula evakuacione letove iz Avganistana poslije samoubilačkih napada u Kabulu, objavio je premijer Skot Morison.

On je dodao da je australijsko vojno osoblje evakuisano samo nekoliko časova prije eksplozija i da više nije bezbjedno da evakuacija bude nastavljena.

Među žrtvama je i najmanje 28 talibana, saopšteno je iz ovog pokreta i napomenuto da nema razloga da se sa 31. avgusta produžava rok za konačni odlazak stranih trupa iz Avganistana.

/SRNA/

PODIJELI