Broj poginulih u padu žičare u Italiji porastao na 14

0
338
MAĐIORE – Glasnogovornik Nacionalnog alpskog i speleološkog spasilačkog korpusa rekao je da je kabl žičare puknuo juče dok se grupa ljudi vozila od pijace Lido di Stresa na jezeru Mađiore do planine Motarone u regiji Piedmont.

Žičara je privodila kraju svoju 20-minutnu vožnju i nalazila se na nadmorskoj visini od otprilike 1.491 metar. Kabl je pukao na udaljenosti od 300 metara od vrha planine. Žičara se zatim srušila u šumu. Spasioci su stigli helikopterima i izvukli žrtve. Vjeruje se da se u trenutku pada žičarom vozilo 15 putnika, uključujući dvoje djece.

“Jedno dijete koje je helikopterom prevezeno u bolnicu je preminulo”, rekli su iz Nacionalnog alpskog i speleološkog spasilačkog korpusa. Drugo dijete je u kritičnom stanju. Zvaničnici su ranije izjavili kako su oba djeteta preživjela, iako su povrijeđena.

Glasnogovornik vatrogasne brigade rekao je da bi broj poginulih mogao porasti. Italijanski premijer Mario Dragi jučer je izrazio saučešće porodicama žrtava.

“S dubokom tugom primio sam vijest o tragičnoj nesreći. U ime vlade izražavam saučešće porodicama žrtava, a naročito mislim na povrijeđenu djecu i njihove porodice.”

Premijer kontinuirano prima nove informacije o situaciji od ministra održive infrastrukture i mobilnosti Enrica Điovaninija i lokalnih vlasti.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel takođe je izrazio saučešće, napisavši: “Evropa tuguje s vama.”

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je da “moramo odmah dobiti detalje o uzroku ove apsurdne tragedije”.

     

    PODIJELI