Broj zaraženih porastao za 1.300, potvrđeni i novi slučajevi u Evropi

0
412

Broj žrtava koronavirusa premašio je 100, a širom Kine potvrđeno više od 4.500 zaraženih osoba, prenosi Si-En-En navodeći da američke vlasti upozoravaju građane da ne putuju u Kinu osim ukoliko to nije apsolutno neophodno.

Rojters precizira da se broj žrtava porastao na 106 u Kini i napominje da su vlasti saopštile da je virus odnio prvu žrtvu u Pekingu. Vlasti u Hubeju, kineskoj pokrajini u žarištu epidemije, saopštile su da je potvrđeno još 1.300 slučajeva zaraženih, čime je taj broj porastao na više od 2.700 u toj pokrajini.

Većina oboljelih nalazi se u bolnici, a više od 125 njih je u teškom stanju.

Slučajevi zaraženih koronavirusom potvrđeni su širom Kine, osim na Tibetu, koji je ove nedjelje saopštio da će na neodređeno vrijeme zatvoriti sve turističke atrakcije i uvesti obavezan dvonedjeljni karantin za sve putnike koji ulaze u tu pokrajinu.

Američki centar za kontrolu bolesti objavio je najviši nivo upozorenja, odnosno treći nivo, protiv putovanja u Kinu koje nije neophodno.

– U toku je epidemija respiratorne bolesti koju izaziva novi koronavirus, koji može da se širi sa osobe na osobu – navodi se u saopštejnu tog centra i upozorava da postoji ograničen pristup adekvatnoj zdravstvenoj nezi u zahvaćenim područjima.

Prvi slučaj virusa u Evropi

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Njemačkoj, saopštio je kasno u ponedjeljak portparol bavarskog Ministarstva zdravlja, a objavio Rojters.

Bavarska zdravstvena kancelarija potvrdila je da je koronavirusom zaražen jedan stanovnik Štarnberga, mesta tridesetak kilometara udaljenog od Minhena.

On je za sada u dobrom stanju i pod nadzorom je ljekara. Za sada nisu objavljeni detalji o bolesniku, njegove godine, kao ni nacionalnost.

Ljudi koji su bili u kontaktu s pacijentom obaviješteni su o mogućim simptomima bolesti, odnosno mjerama koje treba da preduzmu ukoliko se njihovo zdravstveno stanje promeni.

Takođe je potvrđeno da će u utorak ujutru biti održana konferencija za štampu u vezi s tim pitanjem.

(Tanjug, Deutsche welle)

PODIJELI