Brzi test na virus korona koji košta 5 dolara dobio odobrenje u SAD

0
1479

Američka uprava za hranu i lijekove izdala je juče odobrenje za hitnu upotrebu testa na virus korona koji je napravila kompanija Abbott Laboratories, a koji bi mogao pomoći da se zadovolji potreba za povećanim brojem testiranja, kako bi se spriječilo širenje ovog virusa u SAD.

Iz kompanije Abbott kazali su da planiraju isporučiti desetine miliona testova u septembru mjesecu, a moći će povećati proizvodnju na 50 miliona testova u oktobru. Test koji je otprilike veličine kreditne kartice mogu obaviti ljekari, medicinske sestre i medicinski asistenti, a rezultati su gotovi za 15 minuta.

Novi test naziva BinaxNOW COVID-19 Ag Card, a trebao bi se obaviti u roku od sedam dana od prvog osjeta simptoma virusa korona. Uzorak se prikuplja pomoću nazalnog brisa, a zatim se ubacuje u test veličine kreditne kartice.

Uz test, Abbot je stvorio i besplatnu aplikaciju NAVICA za iPhone i Android telefone.

Neki zdravstveni radnici i zakonodavci kazali su kako je ovaj test odličan jer su niski troškovi nabavke i omogućit će masovno testiranje koje je i najbolji način za pronalazak oboljelih i za suzbijanje širenja virusa korona.

Testovi su proizvedeni zbog sve većeg broja oboljelih od virusa korona, ali i kašnjenja rezultata standardnih testova.

Ovi brzi testovi, koji nisu tako precizni kao testovi koji se trenutno koriste, omogućit će ljudima da se testiraju brže i češće, povećavajući šansu da će neko ko je zaražen virusom korona moći izolovati prije nego što zarazi druge.

(Klix.ba)

PODIJELI